uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

Współcześnie uczulenia typu pokarmowego występują z większym natężeniem niż kiedyś. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu stanów również stoi na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych symptomów, które powinny wywołać zaniepokojenie należą: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące biegunki, nudności, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby doświadczać wymienionych symptomów. Mamy w końcu możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o diagnozę potrzebne mogą się stać modyfikacje sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wykluczyć wiele produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnorodnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o dokładnym przeglądaniu listy składników produktów gotowych. Ważne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie posiadamy informacji w zakresie składu. Zarówno w wypadku żywności, jak i specyfików.

Warto poznać fakty na temat bezglutenowej diety
Różnego rodzaju substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu produkty są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale także w hipermarketach. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem ma w ofercie nie zawierające glutenu wypieki. W jadłospisie korzystnie uwzględnić jak najwięcej pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Dietę uczulonego na gluten również można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet unikanie łakoci. Funkcjonowanie uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej uwagi w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.

Dodaj komentarz